انحلال شرکت
یکی از تغییراتی که در طول فعالیت شرکت رخ می دهد انحلال شرکت است که باید با ثبت تغییرات در سامانه اداره ثبت شرکتها ، اداره ثبت شرکتها را از موضوع منحل شدن شرکت خود آگاه سازید.
در صورتی که شرکت ها بنا به دلایلی چه اختیاری و چه اجباری تصمیم بگیرند تا پایان فعالیت خود را اعلام نمایند، آن شرکت منحل می شود.
به علت افزایش یافتن تعداد شرکت های منحل شده لازم دانستیم تا در این مقاله به مبحث انحلال شرکت برای تمامی انواع شرکت های ثبت شده در قانون تجارت بپردازیم.
در این مقاله سعی داریم تا تمامی اطلاعات لازم درباره انحلال شرکتهای سهامی، انحلال شرکت مسئولیت محدود و انحلال شرکت تضامنی – نسبی و مدارک لازم برای انحلال شرکتها را برای شما قرار دهیم.
پس با مطالعه این مقاله ، یک راهنمای جامع و کامل در زمینه انحلال شرکت خواهید داشت. در این مقاله به روند انحلال شرکت می پردازیم زیرا در زمان انحلال شرکت باید پروسه ای را طی کرده و مدارک مورد نیاز را به اداره ثبت ارسال کنید تا انحلال شرکت شما ثبت شود.
همچنین مشاوران ما در تمامی ساعات کاری پاسخگوی هرگونه سوال در زمینه ثبت شرکت و انحلال شرکت هستند. پس اگر در مرحله ای به مشکل بردارید و با نتوانستید کار ثبتی خود را به اتمام برسانید کافیست گوشی خود را برداشته و با گرفتن شماره های تماس 02188323274 و 09120253390 با مشاوران ما تماس بگیرید. کارشناسان مجرب ما در موسسه با روی باز پذیرای سوالات شما هستند.
به این علت باید شرکت منحل شده خود را به ثبت برسانید که دیگر مالیاتی برای شرکت شما در نظر گرفته نشود.
دلایل انحلال شرکت :
دلایل متعددی وجود دارند که منجر به منحل شدن شرکت می شود. علل انحلال برای هر یک از شرکت ها با یکدیگر تفاوت دارد. اما به طور کلی یک سری علل انحلال یکسان برای تمام شرکت ها وجود دارد که عبارتند از ورشکستگی ، انقضای مدت فعالیت شرکت ، عدم تحقق اهداف شرکت ، موافقت جمعی شرکا مبنی بر انحلال شرکت ، فوت یکی از شرکا ( اگر در اساسنامه قید شده باشد ) ، حکم دادگاه و…
مدیر تصفیه :
پس از منحل شدن شرکت مدیران دیگر هیچ سمتی نداشته و برای انجام امور مربوط به انحلال لازم است فرد یا افرادی به عنوان مدیر تصفیه یا مدیران تصفیه انتخاب شوند.
مدیر تصفیه از زمان انحلال به مدت یک سال فرصت دارد تا بدهی های شرکت را بررسی و برای پرداخت آنها اقدامات لازم را انجام دهد. در صورتی که مدیر تصفیه برای این کار به زمان بیشتری نیاز داشته باشد باید درخواست کتبی خود را مبنی بر تمدید زمان فعالیت خود ارائه دهد. همچنین ممکن است که سهامداران صلاح بدانند تا مدت زمان خدمت مدیر تصفیه را افزایش دهند تا گزارش و پرداخت های خود را تکمیل نماید.
لازم به ذکر است که پس از اینکه شرکت منحل شد به مدت 10 سال مدارک ثبتی شرکت در اداره ثبت شرکت ها بایگانی و نگهداری می شود.
وظایف مدیر تصفیه :
- پیگیری کارهای ناتمام شرکت
- پیگیری مطالبات و بدهی های شرکت
- در صورتی که در انبار شرکت اجناس وجود داشته باشد باید برای فروش آنها اقدام کند.
- پیگیری هر گونه امور دعاوی شرکت به عهده مدیر تصفیه است.
- در صورتی که شرکت ورشکسته نباشد وظیفه تقسیم دارایی های شرکت بین شرکاء یا سهامداران شرکت را به عهده دارد.
- شرکت پس از انحلال در حال تصفیه به شمار می رود و بایستی پس از نام شرکت عبارت « درحال تصفیه » ذکر شده و نام مدیر یا مدیران تصفیه در تمام اوراق و آگهی های مربوط به شرکت باید قید شود.
- مدت ماموریت مدیر یا مدیران تصفیه نباید بیشتر از دو سال باشد و اگر تا پایان دو سال کارهای مربوط به تصفیه تمام نشود. مدت ماموریت مدیران تصفیه یا باید توسط مجمع عمومی یا دادگاه تمدید شود یا اینکه فرد دیگری را برای ادامه کار تصفیه انتخاب گردد.
دلایل انحلال شرکت :
انحلال شرکتها به دو صورت اختیاری و اجباری صورت می گیرد که هر کدام دلایل خود را دارند.
دلایل اجباری که باعث منحل شدن شرکت می شود عبارتند از:
- موضوع فعالیت شرکت: تمامی شرکت ها برای یک هدف مشخص تشکیل می شوند. بعضی از این اهداف بلندمدت و برخی دیگر کوتاه مدت هستند. این اهداف همان موضوع فعالیت شرکت است که بعضی از موضوع فعالیت ها مانند استخراج معدن کوتاه مدت هستند. در این حالت ثبت شرکت فقط به منظور استخراج معدن انجام شده است . پس از اتمام استخراج ، آن شرکت به هدف خود رسیده و بایستی منحل شود.
- انقضای فعالیت شرکت: هنگامی که یک شرکت تاسیس می شود مدت زمان فعالیت باید در اساسنامه ذکر شود. به این معنا که شرکت فقط تا این تاریخ اجازه فعالیت دارد و این تاریخ به عنوان تاریخ انقضای شرکت محسوب می شود. به این ترتیب با رسیدن به تاریخ انقضای شرکت فعالیت شرکت باید تمام شود. در ادامه یا شرکت را باید منحل کرد یا مدت زمان فعالیت را تمدید نمود. در هر صورت باید در سامانه اداره ثبت شرکتها تحت عنوان ” ثبت تغییرات ” مدت زمان فعالیت را تمدید یا شرکت را منحل اعلام کرد.
- ورشکستگی شرکت : در صورتی که شرکا و سهامداران نتوانند سرمایه مورد نیاز شرکت را تامین نمایند ، مدیران برای تامین بودجه اولیه و سودآوری دچار مشکل می شوند. به همین دلیل اعلام ورشکستگی کرده تا مانع از افزایش خسارت های بیشتر و افزایش بدهی شوند.
- کاهش تعداد شرکای شرکت: در صورتی که تعداد شرکا روز به روز کم شود و فقط یک نفر در راس امور باقی بماند، در این صورت فعالیت شرکت باید به طور اتوماتیک متوقف شود.
دلایل اختیاری انحلال شرکت
فقط در صورتی ممکن است که یک شرکت به صورت اختیاری منحل شود که شرکا خودشان تصمیم بگیرند که شرکت را متوقف کنند. این حالت در صورتی اتفاق می افتد که شرکت بودجه و ناتوانی کافی برای اداره کردن شرکت نداشته باشند.